söndag 23 augusti 2020

Den vita näckrosen i det svarta vattnet...

Kontrast, ja det är ett ord som handlar om skillnaden mellan det ljusa och det mörka. Det var sannolikt därför just detta ordet var det allra första som dök upp i mina tankar då jag såg den kritvita näckrosen ligga där i det annars så svarta vattnet. Som stora vita fingrar sticker de vita kronbladen upp ur det kolsvarta vattnet och omsluter det gula innehållet i blomman. När så mörkret kommer, så drar blommorna ihop sig och omsluter det gula innehållet, som en sköld. Detta tycker jag gör att man får en liten olustig känsla av att blomman faktiskt lever. 

Jag tror att det är just kontrasten mellan det mörka och det ljusa som gör att dessa blommor förvandlas till små vackra smycken som ligger där i sjöarnas mörka vatten och lockar på uppmärksamhet. Sannolikt blir jag aldrig mätt på att sitta och titta på dessa fascinerande blommor...


4 kommentarer:

Lena sa...

Det är verkligen en speciell blomma, näckrosen, den fascinerar och har väl gjort så i alla tider i olika kulturer. Mycket vacker bild och visst är kontrast en stark kandidat på beskrivande ord för just näckrosor. Jag glömmer själv aldrig första gången jag var till Fagertärn i Tiveden och såg de röda näckrosorna där, jag var väl omkring 10 år, en upplevvelse jag aldrig glömmer.

Mårten Lundgren sa...

Ja, näckrosen slutar nog helt enkelt aldrig att fascinera tror jag... ;)
Tusen tack för din fina kommentar Lena!

Terje sa...

Stilrent och grafiskt! 👌👌👌

Mårten Lundgren sa...

Terje - Tusen tack för din kommentar och jag vet att du många gånger brukar säga att mina bilder är just grafiska. Kanske är det så jag gör mina bilder, vad vet jag?! ;)