torsdag 6 augusti 2020

Öppet brev till Landshövdingen i Östergötlands län – 2020-08-06

Idag har jag skrivit ännu ett öppet brev beträffande den vargtik som sköts under skyddsjakten här i Långbogenreviret i Östergötlands län. Det öppna brevet kan ni läsa här nedan...

Till Carl Fredrik Graf - landshövding i Östergötlands län

Mitt namn är Mårten Lundgren, jag skrev den 10 juli ett öppet brev till Landshövdingen gällande skyddsjakten av en varg i Långbogenreviret här i Östergötland. Jag tackar även för det svar som jag fick i retur. Jag uppskattar verkligen att du tog dig tid att svara. Precis som förra gången så skriver jag detta öppna brev till dig, som jag även kommer att publicera på min blogg för att uttrycka min sorg, frustration och förundran över nyheten som nådde mig den 31 juli 2020 – att den varg som sköts i Långbogenreviret var alfatiken.

Jag vill börja med att jag nog talar för många, då jag säger att jag (läs vi) sörjer den varg som skjutits i Långbogenreviret. Genom denna skyddsjakt som känns som ett beslut i affekt så har Länsstyrelsen i Östergötland riskerat existensen av hela vargreviret här i Östergötland. Även om den slutliga analysen från SVA nu visar att alfatiken inte diade i det skedet som alfahonan sköts, så kan ingen garanterat säga att denna skyddsjakt inte påverkat de valpar som rapporterats om att de finns i reviret. Inte ens vetskapen om valparnas existens fick Länsstyrelsen att ändra sitt beslut om skyddsjakten, utan man valde att gå vidare ändå. Något som i pressen hävdats vara väldigt oetiskt, vilket jag står helt bakom. Ingen vet om valparna nu kommer att gå den grymma svältdöden till mötes eller vad som kommer att hända med dem. Sannolikt kommer inte den ensamma föräldern att klara av att ta hand om valparna helt själv.

I förra veckan tog Länsstyrelserna i Jönköpings län och Västra Götalands län ett beslut om skyddsjakt i delar av Gislaveds, Gnosjö och Tranemo kommuner, på den varg/vargar som föranlett angrepp på tamboskap i områdena. Tisdagen den 4 augusti meddelade Länsstyrelserna att skyddsjakten avblåsts på grund av att två organisationer överklagat till Förvaltningsrätten och som de nu vill att de utreds innan de eventuellt fortsätter med skyddsjakten. Detta är intressant, för om jag inte minns helt fel så var det precis på samma sätt när det gällde skyddsjakten på vargen i Östergötlands län och Långbogenreviret. En stor skillnad var att vi var 7 privatpersoner utöver de två organisationerna som skickade in en överklagan om skyddsjakten här i Östergötlands län. Ändå valde ni på Länsstyrelsen att gå vidare med denna skyddsjakt. Med andra ord, räckte inte 9 överklagande och kännedomen om valpar i reviret för att ni ens skulle göra som Länsstyrelserna i Jönköpings län och Västra Götalands län – stanna upp och utreda frågan ordentligt först.

Jag har själv varit i Långbogenreviret och sett hur undermålig stängslingarna ser ut på många av gårdarna som finns i närheten till den plats där jag fått förklarat för mig att vargtiken sköts. Stängslingen är bitvis i fruktansvärt dåligt skick där det knappast är svårt för ett rovdjur att ta sig in i hagen till tamboskapen. Hur kan det få se ut så här? Borde inte detta vara en åtgärd att ta itu med innan skyddsjakt inleds?

Jag vill även understryka en ny EU-dom som beslutades om den 11 juni, vilken säger att vargen är fortsatt skyddad även om den rör sig i mänskliga bosättningar eller livnär sig på resurser producerade av människor. Deutsche Welle (DW) har sammanfattat det hela väldigt bra här: https://www.dw.com/en/wolves-are-protected-even-in-human-settlements-top-eu-court-rules/a-53778883. Här är även länken till EU-domen: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/P-9-2020-004316_EN.html. Jag vill bara poängtera för er att den skyddsjakt ni beslutade om den 11 juni strider mot denna EU-dom. Det är uppenbart!

Idag skäms jag utan tvekan över att vara Östgöte!
Vi har nu visat hela Sverige och även andra grupper som bevakar den svenska vargstammen, att vi i Östergötland handlar i affekt. Etik och vetenskap spelar absolut ingen roll för hur vi fattar våra beslut. I Östergötland är varg ett rödlistat och skyddat djur som man hellre skjuter på än skyddar!

Slutligen vill jag säga att jag är glad för att jag har stått upp för vargen i den här frågan. Mitt samvete är därmed helt rent, eftersom att jag har gjort vad jag kunnat. Men Länsstyrelsen i Östergötland har precis skrivit historia med att troligen skjutit bort det vargrevir som är det första på 100-tals år i Östergötland. Länsstyrelsen har därmed också hindrat vargens möjlighet att sprida sig söder ut i landet, något som är ett uttalat önskemål från Naturvårdsverket. Jag är glad att jag inte är i landshövdingens kläder och behöver axla denna tunga samvetsfråga, som sannolikt våra barn en dag kommer att undra över.


Hoppas att du Carl Fredrik Graf har möjlighet att svara mig på detta brev och frågorna i det.


Med vänliga hälsningar
En djupt besviken Mårten Lundgren, Svärtinge (Norrköpings kommun)

Mail: maarten.lundgren@gmail.com
Blogg: http://ml-naturephotography.blogspot.com2 kommentarer:

Annica sa...

Mårten, dina ord får mina ögon att tåras. Du formulerar dig så fint och sakligt. Om Landshövdingen kommer med ett blaj svar tolkar jag det som att hans kompetens i frågan är obefintlig och att han inte är opartisk utan att han har fallit för lobbyisternas klor och inte kan agera klart och sakligt.

Jag tycker absolut att du ska känna en stolthet över att ha stått på vargens sida och du har absolut gjort det du kunnat med dina noga valda ord för att påverka.

Jag är stolt över att få vara din kollega som står upp för djuren på många sätt!!!

//Annica

Mårten Lundgren sa...

Tusen tack för många fina ord Annica! =)
Ett svar från vår landshövding finns nu på bloggen (några inlägg efter detta). Ett bra eller dåligt svar, ja det får du bedöma själv. ;)

Jag känner att det är viktigt att stå upp för detta, att se till att vargen inte fortsätter att bli jagad på godtyckliga grunder, utan att den får leva i fred. Denna skyddsjakt har fått mig att förstå att det finns starka krafter som vill ha bort vargen och även andra rovdjur helt och hållet. Så att stå upp för djuren känns både viktigt och rätt.

Jag är givetvis stolt över att få vara kollega med dig också Annica, tack för en fin kommentar! ;)