måndag 30 maj 2016

Att vända det negativa till något positivt

Jag tror att alla vi som håller på med foto eller på annat sätt skapar, förr eller senare kommer att stöta på situationer, då man känner sig uppgiven och irriterad på att man inte har möjligheten att utföra det man längtat efter och vill.

Det verkar som att man som småbarnsförälder ofta hamnar i just den här situation. Naturligtvis fungerar det inte att sticka iväg på samma sätt som det en gång i tiden gjorde, då man inte hade familjen att ta hand om. På den tiden var det bara ork och hunger som satte begränsningarna, tid fanns det på något konstigt sätt alltid möjlighet att avsätta.

Härom kvällen hade jag en sådan situation, då jag kände mig uppgiven. Det jag ville iväg och fotografera fanns helt enkelt inte någon möjlighet till. Denna gång var det inte familjen som var hindret utan tröttheten. Med allergi-känning orkade jag helt enkelt bara inte...

Jag kom då på de ord en min förebild inom foto Terje Hellesø lärt mig. Att se det positiva i det negativa och vända på allt till en fördel. Plötsligt blir då det som förut verkade så negativt något positivt. Låter det omöjligt? Det är det faktiskt inte. Att kunna hitta det positiva i en motgång blir tillslut en styrka. Plötsligt finns det inte längre några hinder!

I samma stund som dessa tankar kom till mig och jag stod och blickade ut över vår regnskursblöta altan som bilderna kom till mig. Frömjölet från alla tallarna hade i vattnet på trädgårdsbordets glasskiva skapat en mosaik med olika mönster. Titta där, ett ansikte! Ett till! Nu fanns det inget att vänta på, det var bara att greppa kameran, snöra på sig skorna och ge sig ut på altanen för att skapa. 

Väl ute i den friska skogsluften kom plötsligt också kraften åter och jag kunde jobba på i det fina kvällsljuset. Plötsligt hade jag hur mycket bilder som helst att arbeta med. Se vad regn, frömjöl och trötthet kan åstadkomma!

Så ännu en gång, tack Terje för dina inspirerande och kloka ord!


Här är några av bilderna från denna kväll:16 kommentarer:

Malin Ellisdotter H sa...

FANTASTISKA bilder, Mårten. Jag har varit på samma motiv och det är nästan som att fotografera ismönster.

Att fotografera när det är tungt. Jo, det känner jag till. När motgångarna varit som jobbigast, med allt negativt som varit - jag har fotograferat ändå. När man stått längst ner i skiten och inte vetat varken ut eller in och när livet varit orättvist och tufft.

Ha en bra vecka!

Hannes Theander sa...

Det gjorde du verkligen, vände något negativt till något positivt. En riktigt spännande serie med bilder som växer ju längre man tittar på dem. Snyggt plåtat!

Mårten Lundgren sa...

Åhhh... tack snälla för din fina kommentar Malin! =)
Jag blir verkligen jätte-glad. Ja, fotografering är för mig, precis som jag vet att det även är för dig - lika viktigt som att andas!?

Ha en bra vecka du också! ;)

Mårten Lundgren sa...

Tack så jätte-mycket Hannes! =)

Jan-Olov Wogenius tel. 0706-476346 sa...

Mycket bra inlägg,och vilka bilder det blev!imponerande!

Mårten Lundgren sa...

Ohh, vad roligt att du gillade bilderna så pass mycket. Tack så väldigt mycket Jan-Olov för din kommentar! =)

Gustav sa...

Ja du Mårten, vad ska jag skriva? Kloka ord och väl illustrerat i resultaten av din tur ut på altanen. Riktigt spännande bilder, precis som Malin kommer jag att tänka på vinterns alla ismotiv. Här är ju fullt av utomjordingar, vargansikten och andra vilda figurer. Vackert, annorlunda och bra!

Mårten Lundgren sa...

Tack så mycket Gustav. Visst ser även jag likheter med ismotiven på vintern. Det är ju samma typ av foto. Roligt att du hittar figurer i bilderna. Det var så jag tänkte! ;)
Tack för din kommentar och roligt att du gillade det. :)

Christer K sa...

Ja han har en poäng där Terje, att hitta ett korn av positivt i det för stunden negativa och få det kornet att växa. Och du bevisar ju tesen på ett alldeles exellent sätt. Så magiska, trollska och mystiska bilder du skapat. Gillar tonen i bilderna som gör mycket för den mystiska stämningen i bilderna. Ser spännande trollska väsen i bilderna som verkligen sätter fart på fantasin. Jättebra Mårten, tänk vilka bilder du skapade ur ett hopplöst läge.
Christer K

Mårten Lundgren sa...

Tack så jätte-mycket för dina fina ord om bilderna Christer. Jag uppskattar dem verkligen ska du veta! Visst är det som Terje säger och visst blev det spännande och annorlunda, bara av lite frömjöl och vatten?! ;)
Roligt att du gillade detta och ännu en gång ett stort tack!

Terje sa...

Roligt att mina ord kunde användas på ett så bra sätt som här. Det blev några riktigt spännande och annorlunda bilder. Frömjöl, is eller vad det nu var/är spelar mindre roll - du såg något eget och annat, och det fick du verkligen fram. Bra bilder Mårten! :)

Mårten Lundgren sa...

Tack så jätte-mycket Terje för dina ord!
Du ser allt vilka bilder dina ord kan skapa... ;)

Lena sa...

Gud vilka läckra bilder, de som ser ut som några slags aliens är så vackra. Och jag håller med om det där att försöka vända tidsbristen till något positivt.

Mårten Lundgren sa...

Absolut, det är faktiskt så att det negativa plötsligt istället kan bli positivt om man lyckas vända det. Precis som i det här fallet. Dessa bilder hade aldrig kommit till, om jag inte utsatts för denna tidsbrist. ;)

Tusen tack för din kommentar Lena och så roligt att du gillar bilderna!

Anonym sa...

Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I
clicked submit my comment didn't appear. Grrrr...
well I'm not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say excellent blog!

Mårten Lundgren sa...

What fun to hear that you like my blog and thank you for a nice comment!
Sadly, your long comment disappeared. It would have been fun to read it! ;)
Who are you?