fredag 10 juli 2020

Svar på mitt öppna brev till Landshövdingen i Östergötlands län – 2020-07-10

I eftermiddags fick jag svar på mitt öppna brev till Östergötlands läns landshövding - Carl Fredrik Graf. Det svaret kan du läsa i sin helhet här nedan.

Jag måste medge att Östergötlands landshövding här ger ett sakligt svar tillbaka på mitt öppna brev. Jag har dock svårt att tro att närgångna vargar är ett problem. Inte heller har folk som möter varg ute i skogen någon anledning att känna oro för att stöta på varg, då vargen är skygg och hellre tar till flykt än att anfalla.

Jag tycker att det låter bra att Länsstyrelsen arbetar med en långsiktig plan, att se till att det är ordentligt stängslat i vargreviret. Något som är en förutsättning för att rovdjur ska kunna leva sida vid sida med revirets tamboskap. Att inte nötboskap är prioriterade för bidrag av rovdjursavvisande stängsel är verkligen något som Länsstyrelsen bör se till att ändra på. I annat fall kommer vi aldrig att få detta vargrevir att fungera, då det är just de djuren som revirets vargar specialiserat sig på.

Att hagen där vargangreppet skedde som initierade skyddsjakten den 11 juni har ett bättre stängsel än genomsnittet är mycket illavarslande. Länsstyrelsen bör verkligen se över stängslingen på gårdarna i reviret och uppmana tamdjurssägarna att stängsla med rovdjursavvisande stängsel i sina hagar. I våras då jag var på besök i vargreviret hittade jag på flera platser stängsel som var undermåliga och som rovdjur med lätthet hade kunnat ta sig antingen under, igenom eller över.

Så om jag framgent ska kunna känna stolthet över mitt Östergötland vill jag se en mer logiskt tänkande Länsstyrelse som inte enbart styrs av känslor. Jag vill också att Länsstyrelsen ser till att "stängslingsproblematiken" löses och att skyddsjakt endast bedrivs inom viltvårdsdelegationens ramar och även ses som en allra sista utväg...



Inga kommentarer: