lördag 23 juli 2022

Allt det där andra...

Även om jag själv är naturfotograf, så ser jag inte allt för sällan just att många naturfotografer ofta fastnar i just specifika motiv, som exempelvis djurbilder av olika slag. En del fotografer gör bara bilder på fåglar, andra bara på däggdjur, medan en tredje verkar kombinera de två. Ibland blir det naturromantiska landskap och ibland vackra blombilder eller nära bilder på insekter. På något sätt så upplever jag det som att allt som är vackert och sådant som fotografen tror att betraktaren vill se är också det som han/hon använder som motiv i sina bilder.

Givetvis är det inget fel i detta! Fotografen ska såklart göra de bilder han/hon själv brinner för och vill göra, inte lyssna på vad andra tycker. Det är jag oerhört noga med själv och därför helt klart en av de allra första att skriva under på. Men jag vill ändå, utan att tillrättavisa någon, slå ett slag för allt det här andra som finns runt om oss fotografer som är ute i naturen, de dimmiga landskapen eller de otillgängliga och avlägsna platserna.

Också de ting människan har placerat ut i naturen är och förblir ett avtryck av oss i vår vackra natur, något som jag vet att många tycker förstör bilderna, medan andra inte bryr sig om dessa alls. Men varför inte låta dessa ting bara få vara en del innehållet i bilden? Varför inte låta de samspela eller vara en del av landskapet? Eller något som berikar djurbilden?

Här är några bilder jag gjort för att visa att det faktiskt alltid finns bilder runt om oss, då vi är ute i skog och mark för att leta efter djur, fåglar eller andra motiv/bilder att fotografera. Alla ting går att fotografera, det handlar bara om rätt tillfälle, rätt ljus och att se fotografen kan se bilden. Hantverket fotografi eller kanske ett mer korrekt begrep - bildskapande handlar inte alls om att finna de unika motiven, utan att se bilden och skapa den med sitt verktyg - kameran...















2 kommentarer:

Terje sa...

Skriver under på varje stavelse i detta! Tänker också precis så. Du har dessutom illustrerat med utmärkta bilder! Bra Mårten! 👍

Mårten Lundgren sa...

Tack så jätte-mycket för din kommentar Terje, den betyder mycket för mig! 😊🙏👍