torsdag 2 april 2020

Ett träds historia...

Alla träd har en historia, precis som det här gamla trädet. Just det här trädet är beläget långt in i Kolmårdens mörka och kuperade skogar. En gång fanns här också en boplats med människor. Det är något märkligt med just den här platsen, för varje gång jag passerar här så kan jag inte låta bli att fantisera över platsens historia och framför allt trädets. Om trädet ändå kunde berätta för oss om det förgångna och vad det fått uppleva genom alla de åren som det stått här och vuxit sig så stort och ståtligt.

Jag kan inte låta bli att fundera över vilka fåglar som suttit i det, vilka älgar som betat på det och även vilka grisar som bökat runt under det. Har rådjuren ätit dess frukt? Hur många djur och människor kan det egentligen vara som har på ett eller annat sätt fått tagit del av detta träd genom alla de åren det stått på den här platsen?

Vilka var de människor som bodde här och vårdade det? Varje vår eller höst hamlade dessa människor säkert trädet och såg efter det!? Vem var han eller hon som en gång i tiden hade fröet i sin hand och bestämde sig för att plantera det just här?

Ja, som ni ser blir frågorna kring trädet många bara man sätter igång och funderar lite. Men dess sanna historia är bara trädet själv som känner till och vi får sorgligt nog aldrig ta del av den, utan kan bara fantisera om den...


2 kommentarer:

Terje sa...

Vilken fantastisk bild Mårten till en tänkvärd text! :)

Mårten Lundgren sa...

Tusen tack Terje för fina ord om bilden och vad roligt att du tycker att texten passar bra till. ;)