tisdag 7 juli 2015

Bland nattvioler, rådjur och jorduggla

Natten sänker sig över den otillgängliga Kolmårdsskogen. Nu stundar den del av dygnet där mörkrets varelser härjar.

Långt in på en gammal slåtteräng växer nattviolerna. Doften tilltar i mörkret och insekterna dras till denna synnerligen enkla, men mycket vackra sommarblomma.

Ute på de stora fälten, strax söder om Kolmårdsbranten, Bråvalla närmare bestämt har nu lugnet åter lagt sig, efter året stora festival. Här vandrar nu rådjuren runt i havren. De skyddas av den nu välväxta säden och av mörkret. Då brunsten precis har startat rör sig rådjursbocken närmare geten försiktigt, försiktigt så att hon inte blir skrämd.

Även älgarna vågar sig ut i skogsbrynet för att hitta något ätbart. Sakta, sakta vandrar de längs skogens mörka fasad i hopp om att inte bli upptäckta.

I en gammal död björk sitter en jorduggla och spanar ut över vidderna. Kanske häckar den här i närheten och behöver föda till de små ungarna!?









6 kommentarer:

Terje sa...

Härliga bilder Mårten, men sommarnattkänsla. :)
Jordugglan, rådjuret och inte minst nattviolen.

Mårten Lundgren sa...

Tack för de fina orden Terje, de glädjer mig ska du veta! ;)

Gustav sa...

Vilka möten, och vilken fin beskrivning av detta område i vår närhet. Grattis till mötet med jordugglan! Tycker om ugglor... :)

Jan-Olov Wogenius tel. 0706-476346 sa...

Den första bilden på nattviolen fastnade jag extra för,mycket fint fångat!

Mårten Lundgren sa...

Ja ugglor är fina. Det var andra gången jag mötte jordugglan. Första gången med kameran dock. Kul att du gillar beskrivningen av området här i vår närhet. Tack Gustav för att du tog dig tid att lämna en kommentar! :)

Mårten Lundgren sa...

Vad roligt att du gillade bilden på nattviolen och tack Jan-Olov för din kommentar! ;)