fredag 29 december 2023

"Fantasiväsen"...

Det är ganska intressant, för i skogen tror nog de allra flesta att det bara finns djur vi känner till, så som hjortar, harar, älgar, rådjur osv. Men så är det absolut inte, för det finns faktiskt också en annan kategori djur/väsen därute, nämligen "fantasiväsen". Dessa "djur" kräver fantasi hos den som vill upptäcka dem för att visa sig ordentligt.

För oss som exempelvis varit ute och spanat efter älgar under sena sommarkvällar är begreppet "älgvälta" (dvs. rotvältor som ser ut som en älg) inte alls okänt. Ibland är de till och med så lika att det kan vara svårt att avgöra i kikaren huruvida det är en älg eller en "älgvälta". Rör den på sig är det helt klart ingen "älgvälta", utan en älg. Men är den helt stilla och inte rör sig det allra minsta, ja då är det sannolikt en "älgvälta", dock finns det älgar som har förmågan att stå stilla bra länge och gör det hela ibland lite mer komplext att avgöra vad man tittar på. Givetvis finns det även andra fantasiväsen i skogen än "älgvältor". Ibland är det ljuset som bestämmer vad det är, andra gånger är det betraktningsvinkeln eller fantasin. På något sätt är det lite charmigt att samma rotvälta, sten eller buskage kan uppträda på så annorlunda sätt i olika situationer.

Den här bilden på ett "fantasiväsen" hittade jag i arkivet och den gjorde jag för många år sedan, själv tycker jag det ser ut som en elefantunge med snabeln i högsta hugg, vad tycker du det ser ut som?


Inga kommentarer: