torsdag 27 maj 2021

Detaljer...

Det är alltid spännande att ha möjligheten att förkovra sig i gamla ting. Att få besöka platser som tydligt talar om tidens tand, där saker och ting berättar om en epok som inte längre är utan endast finns kvar i minnet. Ibland kan nästan känslan av att färdas tillbaka med tidsmaskin infinna sig när jag går runt och tittar på allt det gamla.

En fasad på en gammal byggnad berättar inte bara mycket om den svunna tiden, utan leder också tankarna in på djupare funderingar. Var växte det trädet som denna fasadplankan sågades ut ifrån? Vem sågade ut plankan? Vem spikade upp plankan på husfasaden? Hur såg omgivningen ut kring den här platsen när denna plankan spikades upp? När målades den senast om? Vem gjorde det? osv.

Att på en sådan här plats ge sig tid att vandra runt och fundera ger verkligen mycket näring åt fantasin, åt tankarna kring vart man själv kommer in i tiden och hur lång tid man egentligen har levt. Då är vi åter till tiden, men med utgångspunkten kring vad vi egentligen kommer in på tidsaxeln. Kanske var det inte konstigt att fotografen Sune Jonsson gjorde en bok om tiden ("Och tiden blir ett förunderligt ting
"). Jag tror verkligen att det är nyttigt att se sig själv och sitt eget liv i ett mycket större och vidare perspektiv, för att förstå hur kort vår tid egentligen är här på jorden. Jag tror nämligen att vi då förstår att vi bör uppskatta varje dag som vi vaknar. Det är kanske i samma ögonblick som vi faktiskt inser att en dag i livet faktiskt är en gåva. En gåva som vi egentligen själva styr över vad den ska innehålla och vad vi vill att den ska utvecklas till.

En planka, en kvist, en lysknapp, ett grässtrå - ja, allt detta kan ses som en detaljer här i världen. Men då måste ändå en dag vara en detalj i vårat liv? Oavsett om detaljen på en husfasad eller i livet är ful eller vacker så är det på något sätt en del av alltihopa. För det är just alla dessa detaljerna som ger oss helheten och skapar den värld och det liv vi lever. Utan dessa små detaljer finns egentligen ingenting!

Så nästa gång du går förbi ett gammalt hus, ett gammalt träd eller varför inte en gammal sten, fundera då över alla de detaljer som finns på den och tänk att varje detalj har sin tidsepok och sannolikt sin egen unika historia, precis som vi och våra liv...







Inga kommentarer: