onsdag 24 april 2019

Orrspelet - del 1 av 2

I mitten av april var jag ute på orrspel här i Kolmårdsskogen. En upplevelse utöver den vanliga må jag säga och kanske till och med den allra mest surrealistiska naturupplevelse jag någonsin varit med om då jag tänker efter.

När jag anländer till mitt lilla gömsle i vid mossen/spelplatsen sover skogen och tystheten är så intensiv att det enda jag kan höra är min egen puls. Stjärnorna lyser upp skogen och ett svagt sken från himlen får den isbelagda mossen att skimra försiktigt i mörkret. Tidigt på morgonen börjar sedan ljuset att leta sig fram långt ned i horisonten och mossens alla mörka silhuetter börjar sakta få sina färger åter, men i en kall blå nyans.


Som på en given signal börjar sedan orrtupparna runt den lilla mossen att "bubbla" och fler och fler ansluter vart efter tiden går. Alla tycks sitta runt spelplatsen i de små träden och vänta på att spelet ska dra igång.


Plötsligt hoppar en orrtupp ned på mossen och går in på spelplatsen. Därmed gick starten för spelet och en efter en börjar tupparna att ansluta sig till spelet genom att flyga ned och landa på den nu aktiva spelarenan. Tiden är inne för att göra upp om vem som är starkast, störst och har rätten till hönorna. Nu gäller det att skrämma sin motståndare och kanske ge dem en omgång, framför allt om de verkar allt för påstridiga och inte ger sig...


4 kommentarer:

Lena sa...

Vilka bilder, underbart med frosten och speglingarna i vattnet också. Ser fram emot del 2 och favoriten är helt klart bild nr 11 även om den första är otroligt vacker med stjärnhimlen.

Mårten Lundgren sa...

Tusen tack Lena för fina ord om bilderna från orrspelet! ;)
Del 2 finns nu ute och vad roligt att du hittade en favorit. Bild 11, ja den blev speciell, orrtuppen blev nästan som en blomma där ute på tuvan. :D

Marcus Lundgren sa...

Jättefina bilder, Mårten. Jag har ledig sett något orrspel, men förstår nu när jag sett bilderna att det är något exceptionellt.

Mårten Lundgren sa...

Tack så jätte-mycket för din kommentar Marcus. Roligt att du tittade in på bloggen och skrev en kommentar. Det uppskattar jag verkligen ska du veta! ;)
Ja, orrspel är verkligen något mycket speciellt, helt klart. Jag förstod det inte innan jag upplevde det kan jag säga. En naturupplevelse utöver den vanliga kan man säga. ;)