2015-10-06

Höstlig heldag med Terje

Under den gångna lördagen hade jag min 5:e heldag med Terje Hellesø i Mullsjö. En dag fylld med mängder av nya lärdomar och spännande diskussioner om bilder och hur man skapar dem.

Som vanligt började vi tidigt på morgonen (strax innan soluppgången vid 06:30) för att bege oss ut i skogen för att hitta djur att göra bilder på. Vi fick möta både orre, rådjur och en av Mullsjöskogens mindre älgar - en sextaggare. Senare under dagen provade vi att göra bilder på forsande vatten vid Ryfors och även att skapa bilder till olika typer av musik, bland annat till Jean-Michel Jarre och Oliver Shanti.

Efter att i skymningen ha haft ett mycket sällsamt möte med en tjädertupp, långt ut i Mullsjöskogen var det mörkt och dags för mig att bege mig hemåt. Precis som vid tidigare heldagar kunde jag styra bilen hem mot Kolmården med ett leende på läpparna över de nyvunna kunskaperna.

Nu ligger den stora utmaningen i att omsätta heldagens nya kunskaper i mina kommande bilder. Men det sägs att övning ger färdighet och skam den som ger sig...

Tack Terje och Malin för en riktigt lärorik dag!10 kommentarer:

 1. Ännu en lyckad dag ser jag. Många bra bilder fick du också med dig hem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajjemän, ännu en lyckad och mycket lärorik heldag med Terje! =)
   Roligt att höra att du tycker att bilderna från heldagen blev bra Jan-Olov. Stort tack för att du tog dig tid att skriva en kommentar på mitt inlägg om heldagen. ;)

   Radera
 2. Tack själv, Mårten!!

  Jag tycker mig se att du ändå utvecklade en hel del redan under heldagen faktiskt! Näckrosblad-bilden gillar jag... symbolik; Familj, hålla ihop... Eller; Utanförskap. Man kan se på bilder på många sätt och tolka... det är det som är så intressant.

  Jag tycker också om vattenbilderna, men den som jag anser är bäst är den tredje bilden bland vattenbilderna vid Ryfors. Skogsinteriörbilderna (dom två som ligger ovanför tjädertuppen) känns däremot lite så där "hastiga" i sitt uttryck (jag hoppas att du förstår mig rätt nu). Jag tror att det finns en hel del för dig där att arbeta med, det som jag nämnde om till dig vid Ryfors. Se innan och sen arbeta fram det man ser även i kameran. Både när det gäller skogsinteriör/ansikten/uttryck och vatten/ansikten/uttryck.

  Hursom, ett fint inlägg med många fina bilder! Och tusen tack för omnämnandet. :)

  V hörs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de bilderna ovanför tjädertuppen som du nämner var från mitt test med Oliver Shanti i lurarna. Kanske var han inte rätt?! ;)
   Själv måste jag säga att jag är lite förtjust i den näst sista bilden (den precis ovanför tjädertuppen).
   Tack igen för en fin dag!

   Radera
 3. Ps. Ängelstorpsstenen har du verkligen lyckats bra med och även bilden på naturfotograftrollet ;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!
   Tack Malin... det är något visst med den där stenen. Ser den inte lite bekant ut?! ;)

   Radera
 4. Tack Mårten för den fina heldagen som det blev! Och för ännu ett antal intressanta samtal kring den naturfotografiska bilden. Verkligen en underbart fin bildkavalkad du bjuder på också! Underbart Mårten! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina ord Terje och tack själv för alla lärdomar jag fick med mig... nu är det bara hårt arbete som väntar här hemma i Kolmårdsskogarna med omnejd. ;)

   Radera
 5. Ser att du haft en mycket produktiv dag Mårten, med såväl fina djurmöten som tid för andra personliga naturbilder från Mullsjöskogarna.

  Bilden med råbocken blev en favorit. Så fint den placerat sig under trädet! Tycker om hur du tagit med de gamla stolparna och grenarna till vänster, minst lika spretiga som bockens horn. Ett stycke kulturlandskap av den bästa!

  Älgtjuren, pudrad med de där skönt gröna punkterna som du diffuserat igenom. Visst är färgskakan läcker? Jag vill också fotografera älg när jag ser detta! :D

  Din åttonde bild var läskig och spännande. Mitt i natten söker sig träden ned för ett dopp i den mörka gölen... eller är det varelser som tvärtom kommer upp ur vattnet om natten?! Här triggas min fantasi igång för fullt... riktigt bra.

  Roligt också att du visar en bild av heldagens läromästare, som ser riktigt förnöjd ut... med vad undrar man... kanske sin elev! ;D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina fina ord och tankar kring heldagen Gustav!
   Roligt att du tycker att jag lyckats med bilderna, det glädjer mig verkligen. Säkert ser heldagens läromästare förnöjd ut av en anledning. Exakt vad håller han nog för sig själv?! ;)

   Radera