Den olagliga Lodjursjakten
Till Carl Fredrik Graf - landshövding i Östergötlands län
Mitt namn är Mårten Lundgren, jag har tidigare under året 2020 skrivit en rad öppna brev till dig gällande skyddsjakten av varg i Långbogenreviret här i Östergötland. Jag passar även inledningsvis på att tacka för att du tagit dig tid att svara mig på dessa öppna brev, det uppskattar jag verkligen. Precis som tidigare gånger så kommer jag att förutom att skicka dig detta öppna brev, även publicera detta på min blogg.
Den 10 december nåddes jag av nyheten att Länsstyrelsen i Östergötland hade tagit ett beslut om att det blir en licensjakt på lodjur under mars 2021. I beslutet framgår det att fem lodjur får skjutas i denna olagliga vansinnesjakt. Beslutet fick mig verkligen att häpna av förundran!
I somras beslutade Länsstyrelsen om skyddsjakt på vargtiken i Långbogenreviret, ett beslut som kammarrätten tidigt i höstas slogs fast som felaktigt. Jakten ledde även till mycket skriverier om en oetisk jakt, då årets vargvalpar miste sin mamma. Trotts denna negativa publicitet verkar inte Östergötlands viltförvaltningsdelegation med landshövdingen Carl Fredrik Graf i spetsen låta sig skrämmas över att ta ännu ett felaktigt beslut om rovdjursjakt. Denna gång är det lodjuren som beslutet gäller, då det är deras tur att falla offer för jägarkårens avskyvärda troféjakt. Länsstyrelsens motivering till licensjakten på lodjur 2021 lyder enligt följande:
”Enligt inventeringsresultatet från 2019/2020 har länet nio lodjursföryngringar, vilket motsvarar ungefär 49 lodjur i Östergötlands län. Förvaltningsmålet, beslutat av Viltförvaltningsdelegationen, anger ungefär hur stor populationen bör vara i Östergötlands län. När populationen är över förvaltningsmålet kan det finnas utrymme för licensjakt.”
Den här motiveringen ger ingen som helst motivering till varför en licensjakt av lodjur är nödvändig. En art som i den nya rödlistan 2020 är klassad som sårbar. Kanske ännu mer anmärkningsvärt är att licensjakten är förbjuden enligt EU:s art- och habitatdirektiv, eller för att vara ännu tydligare olaglig! Lodjuret är en strikt skyddad art enligt EU-lagstiftningen, som dessutom är överordnad vår egen svenska lagstiftning. Att avsiktligt döda och jaga lodjur på det sättet som en licensjakt innebär är helt enkelt strikt förbjudet. Om jakt trots förbudet skulle anses tillåten kräver det en mycket gedigen bevisning och motivering.
Trotts ovanstående EU-lag har nu alltså Länsstyrelsen i Östergötland beslutat att fem lodjur ska skjutas och jagas mitt under lodjurens mest aktiva period i mars månad, då dessa fantastiska djur även har sin parningstid. Att lodjurspopulationen nu skulle vara så pass stor att den som Länsstyrelsen hävdar i sitt beslut, ger utrymme för skyddsjakt är något som lätt går att bevisa att det inte stämmer. Inte minst efter att ha läst Linnea Barrefelts examensarbete ”Populationsutveckling och bärkraft för lodjur (Lynx lynx) i Östergötland” (ISRN: LITH-IFM-G-EX--19/3693--SE). I examensarbetets slutsats slår Linnea fast att beräkningen av bärkraften visar att Östergötland idag har en kapacitet att faktiskt hålla en lodjursstam med åtminstone dubbelt så många individer som de ca 55 individer som finns i länet idag, givet är då att mängden lämpligt habitat och klövviltförekomst är oförändrad. Linnea skriver i sitt arbete att Östergötland uppskattningsvis har möjlighet att hålla mellan 80–140 självständiga individer.
Enligt länsstyrelsen i Östergötlands län skulle en licensjakt stabilisera lodjurspopulationen och verka i enlighet med Riksdagens beslut från den 10 december 2013 att anta propositionen ”En hållbar rovdjurspolitik”. Så hur mycket påverkar egentligen lodjuren tamboskapen i Östergötland? Jag återkommer här till Linnea Barrefelts examensarbete och citerar härmed hennes arbete:
”Mellan åren 2003–2018 skedde 18 lodjursangrepp på tamboskap i Östergötland, där totalt 26 djur förolyckades. I Östergötland finns i dagsläget 807 får- och 131 getbesättningar spridda över hela länet, med en viss tonvikt i slättlandskapet.”
I Östergötland har vi under 15 år endast har haft 18 lodjursangrepp, där totalt 26 djur har fått sätta livet till, så inte heller argumentet att verka för en hållbar rovdjurspolitik är en motivering tillräcklig för att besluta om en licensjakt på länets lodjur, då angrepp är sällsynt förekommande.
Då lodjurspopulation i länet växer kommer detta snarare att leda till att klövviltet regleras och därmed att trafikolyckor/viltolyckor på så vis också minskar i antal. Mindre klövvilt kommer givetvis också att göra att skadorna på länets skogar minskar. I mitt tycke är detta en mer hållbar rovdjurspolitik än den Länsstyrelsen i Östergötland föreslår.
Enligt Svenska Rovdjursföreningen och SLU Artdatabanken uppges att orsaken till rödlistningen bland annat är att antalet lodjur som fällts lagligt de senaste fem åren har varit omfattande, därutöver dödas också ett antal lodjur årligen i skyddsjakt och slutligen ytterligare ett antal genom den illegala jakten. Vidare uppger ovanstående källa att våra lodjur här uppe i Skandinavien har en extremt liten genetisk variation. Det tillhör ovanligheten att lodjur vandrar in från Finland, där den genetiska variationen är mycket rikare. Att lodjuren är känsliga för jakt råder inga tvivel på då populationen har minskat sedan licensjakten återinfördes.
Detta bevisar att lagar och fakta från myndigheter/EU och även vetenskaplig fakta ifrån länets eget universitet inte biter på Länsstyrelsen i Östergötland. För mig finns det efter att detta beslut publicerats inga tvivel på att viltförvaltningsdelegation med landshövdingen Carl Fredrik Graf i spetsen går jägarkårens ärenden. Detta eftersom att vare sig lagar eller vetenskaplig fakta verkar förändra deras beslut, utan jägarnas troféjakt får väga tyngre.
Det är tråkigt att Östergötland med sina mytomspunna vildmarker, allt från Kolmårdens omtalade skogar i norr, slättlandskapen i mitten och de viltrika skogarna i söder nu allt mer håller på att förvandlas till en stor ”jaktpark” och ett laglöst land. Trotts min kärlek till detta vackra län skäms jag nu ännu mer för att behöva berätta för någon att jag är just Östgöte, vilket är beklagligt!
Snälla Länsstyrelsen visa våra vilda djur och vår fantastiska natur den respekt de förtjänar!
Med vänliga hälsningar
Mårten Lundgren, Svärtinge (Norrköpings kommun)
Mail: maarten.lundgren@gmail.com
Blogg: http://ml-naturephotography.blogspot.com
tisdag 22 december 2020
Öppet brev till Landshövdingen i Östergötlands län - 2020-12-22
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Mycket väl skrivet, käre bror. Jag håller tummarna att du får gehör med positivt utfall i ärendet.
Men vad i hela friden är det för människor som sitter på beslutande poster i Östergötland? Gud så bedrövad jag blir, jag hoppas ni är många som protesterar emot detta! Tänk att jakt verkar vara nåt heligt för vissa och märkligt nog verkar de ha sina vänner på poster som tar besluten. Mycket sorgligt och väldigt illa. Bra att du protesterar sakligt!!
Tack käre bror Marcus för ditt stöd och jag hoppas också att Länsstyrelsen kommer på bättre tankar! :)
Lena - Ja, det är tydligt att Länsstyrelsen tycker att de står över EU-lagstiftningen och att våra lodjur nu ska skjutas i något som inte kan likna annat än en troféjakt. Det finns absolut ingen anledning till att jaga våra lodjur. Låt dem istället leva och finnas i naturen. Givetvis kan jag inte bara låta detta passera, utan känner stark oro för våra lodjur. Tack för din kommentar! =)
Skicka en kommentar