fredag 23 december 2022

Svar på mitt öppna brev till Landshövdingen i Östergötlands län - 2022-12-21

Igår (2022-12-22) fick jag svar från Landshövdingen på mitt öppna brev. Det var således ett standardsvar, så ingen ny information kom fram i och med detta. Tråkigt att Länsstyrelsen och landshövdingen stirrar sig blinda på en siffra - ett förvaltningsmål, istället för att se potentialen för länet och att Östergötland mycket väl klarar att ha den aktuella populationen av lodjur kvar.

Hoppas fler som är missnöjda med beslutet verkligen mejlar och berättar det för vår landshövding. Beslutet är verkligen beklagligt och det enda vi kan göra nu verkar vara att hoppas på en snöfri och varm mars 2023...


Här nedan följer svaret från Carl Fredrik Graf – landshövding i Östergötlands län:


Hej Mårten!

Tack för ditt mail av den 21 december

Länsstyrelsen ansvarar för den regionala förvaltningen och de förvaltningsinsatser som behövs för att Östergötland ska kunna uppfylla sin del av det nationella ansvaret. Riksdagen har slagit fast att lodjur ska finnas i eller återvända till sina naturliga utbredningsområden, samtidigt ska tamdjurshållningen inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn ska tas.

Syftet med att besluta om licensjakt i Östergötlands län är att stabilisera populationen närmare länets beslutade förvaltningsmål, för att skapa förutsättningar för en fortsatt hållbar och förutsägbar lodjursförvaltning. Förvaltningsmålet har tagits fram i syfte att säkerställa lodjurets långsiktiga överlevnad i länet samtidigt som hänsyn tas till andra intressen som påverkas av rovdjursförekomst, till exempel tamdjurshållning. Att det ska finnas förvaltningsplaner med angivna förvaltningsmål är reglerat i lagstiftning. Där framgår även att med förvaltningsmål avses den nivå för en art som förvaltningen i länet syftar till att långsiktigt nå och bibehålla under förvaltningsplanens giltighetstid. Enligt den regionala förvaltningsplanen för rovdjur i Östergötlands län, som fastställts av Viltförvaltningsdelegationen, bör lodjursstammen begränsas genom licensjakt då den ligger över förvaltningsmålet. Länsstyrelsen har genom samråd inom det södra rovdjursförvaltningsområdet och beräkningar, enligt en beskattningsmodell framtagen av SLU, kommit fram till det beslutade jaktuttaget.

Naturvårdsverket bedömer att livsmiljön för lodjuren har bra kvalitet och att framtidsutsikterna är goda. Referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för lodjur i Sverige är minst 870 individer. Enligt Naturvårdsverket visar resultatet från den senaste populationsberäkningen att det finns cirka 1 441 lodjur i Sverige. Lodjursstammen fortsätter att öka i hela landet och den största ökningen har skett i det södra rovdjursförvaltningsområdet, där den har ökat de senaste tio åren. Antalet lodjur i Östergötlands län har ökat kraftigt under de senaste åren, trots licensjakt. Skador på tamdjur i länet som orsakas av lodjur varierar från år till år, men trenden visar på att antalet har ökat i takt med att lodjursstammen har vuxit.  Att reglera stammen, med förvaltningsmålet som utgångspunkt, är ett sätt att förebygga skador samt minska behovet av skyddsjakt.

Det stämmer att lodjur är fridlysta, men det finns undantag i lagstiftningen som under vissa omständigheter och förutsättningar tillåter jakt. Liksom de andra stora rovdjuren får lodjur endast jagas under strikt kontrollerade former. För att reglera antalet lodjur och förebygga skador på tamdjur får licensjakt genomföras, om förutsättningarna för jakten är uppfyllda.


Med vänliga hälsningar
Carl Fredrik Graf

Landshövding
Tfn: 010-223 52 05
Länsstyrelsen Östergötland
Östgötagatan 3, 581 86 Linköping, Sverige

Besök oss gärna på:
Facebook: @landshovdingenostergotland
Instagram: @landshovdingen_ostergotland
Hemsida: www.lansstyrelsen.se/ostergotland
Twitter: twitter.com/LSTOstergotland
Linkedin: linkedin.com/company/1195075

Inga kommentarer: