2016-01-01

Årskrönika 2015

Så har ännu ett fotoår lidit mot sitt slut. Ett år med mängder av nya lärdomar, ett år då jag vågat att testa lite nya områden att fota, men även nya tekniker. Tittar jag tillbaka så även om känslan är något annat, så har det fotomässigt varit ett mycket intensivt år med otroligt många djurmöten. Tidigare år har jag till exempel aldrig haft så många älgmöten. Detta blir uppenbart när man summerar ihop det gångna året. Nu ser jag fram emot ett nytt fotoår, det ska bli riktigt spännande och roligt att få se vad det nya året för med sig...

Här följer en summering av 2015, månad för månad med ej tidigare visade bilder.


Januari
Snön kom och äntligen blev möjligheterna annorlunda. Det blev mycket fokus på ismotiv och snöklädda skogar under de korta vinterdagarna.
Februari
I februari hade jag många fina möten med sparvugglan. Jag kommer aldrig att glömma det första mötet jag hade med sparvugglan. Det första mötet en månad tidigare, tillsammans med Jocke och Gustav. Men februari var ändå den månaden som bjöd på flest fina möten med den lilla ugglan.

Under denna månaden gjorde jag även mina första bilder på ödehus, något som var riktigt spännande. Tack Malin för din inspiration! Denna månad bjöd också på många oförglömliga rävmöten ute på Kvillingeslätten.

Mars
Under mars månad blev det nästan uteslutande fokus på att fota bäver. Upplevelserna blev många. Alltifrån att få se simmande bävrar, gnagande bävrar till att se två bävrar bråka. Detta gjorde också att bildmöjligheterna blev många.

April
Under april månad började skogsturerna ta fart på riktigt igen, i hopp om att få möta våren. Tillslut kom den och jag fick under den här månaden många fina möten med rådjur. Mot påskhelgen gick det återigen att höra storlommens rop över skogssjöarna. Det blev många tidiga och kalla mornar för mig för att få uppleva min favoritfågel efter en lång vinter.


  

Maj
Maj månad var intensiv. I början av månaden begav jag mig till Mullsjö för en heldag med Terje. Vi hade en fantastisk upplevelse som jag aldrig kommer att glömma, där två spillkråkehanar lekte eller gjorde upp om något på en stor tall, samtidigt som det ljumma vårsolen belyste alltihop. Detta glömmer jag ALDRIG!
Inte heller Terjes leende och ord "Välkommen till Mullsjöskogarna!"

Vid Kristihimmelfärdshelgen bar det av till Öland. Jag vågade för första gången (återigen tack vare Malins inspiration och lärdomar under heldagen i Mullsjö) prova på att göra självporträtt med Kalmarsund i bakgrunden.
Juni
De fina sommarkvällarna (då det inte regnade) var få, men de var vackra då de väl infann sig. Jag har två bestående minnen från denna månaden, det ena var när jag från bilen kunde följa hur rådjuren gick och betade i det höga gräset medan kvällssolen lyste på dem. Det andra minnet var det närgångna rävmötet jag hade en kväll. Ett möte som satte sig i hjärtat. En räv som jag nästan fick ta på och som lade sig ned framför mig och började sova. Jag har aldrig tidigare i mitt liv varit så nära en räv.
Juli
Regnet var ihållande, men några varma veckor infann sig mot slutet av månaden. Jag var återigen runt och fotade ödehus. Hittade även nattviol som jag trotts min hösnuva låg i det blommande gräset och fotade. Upptäckte att denna orkidé luktade väldigt gott, när det blev mörkt. Men det största minnet var ändå när Gustav och jag en sen kväll kom hem med minneskorten fulla, efter att ha mött en udda 12-taggare. Minnet av våra höga skrik av förtjusning, i bilen, kommer jag alltid att bära med mig, även om älgen var en fantastisk upplevelse den också...

Augusti
I Augusti månad blev det mycket fokus på familjens flytt till hus, men kvällarna kunde ändå spenderas i bilen i hopp om att få möta något spännande på bilturen i skogen. Det visade sig även att två jordugglor slagit sig ned ute på Kvillingeslätten. Varje kväll satt de i en gammal död björk och jagade. En spännande upplevelse att få ta del av.
September
En månad där fokus lades på småfåglarna och att fota dem i höstens färgspektra. Under en av månadens sista dagar kunde vi uppleva "blodmånen", som visade upp sig på den svarta natthimmelen. Något jag passade på att göra bild av tillsammans med några av Kolmårdens alla tallar.
Oktober
Jag började månaden med att återigen bege mig ned till Mullsjö för en heldag med Terje. Som vanligt kom jag hem med mängder av matnyttigheter. Återigen Terje, ett STORT tack för alla upplevelser du tog med mig på i Mullsjöskogarna och allt jag har fått lära mig under dina heldagar. Tror inte det går att ta för många heldagar. Det finns alltid mer att lära. Under heldagens förmiddag mötte vi en fin och relativt oskygg Mullsjö-älg. Ännu ett fantastiskt älgmöte!

Många morgonturer blev det under månaden här hemma i Kolmårdsskogen och soluppgångarna var fantastiska upplevelser varje gång jag var ute. Inte undra på att detta blivit en av mina favoritårstider.

I slutet av oktober besökte jag även Gripsholms hjorthage. En fantastiskt vacker plats, full av dovhjortar som vandrade runt ibland bokträden och ekarnas höstfärger.

November
Under den mörka Novembermånaden blev det mycket fokus på skogsbilder igen. Jag upptäckte en del nya platser här i Kolmården med nya möjligheter för bildskapandet. Hade även i början av månaden ett fint älgmöte med en "pinntjur" och en älgko långt in i Kolmårdsskogens otillgängliga skogar.

December
Denna månaden blev fortsatt fokus på skogen, men även möjlighet för att prova en del nya motiv och tekniker så som astrofoto. Slutligen kom också snön, även om det var efter julhelgen. Det gav lite nya möjligheter för att fota djur, då jag försökt att fota dem på avstånd och placera in dem i det vackra snölandskapet.
6 kommentarer:

 1. Fantastiskt fint summerat, Mårten! Vilka bilder... Och stort tack för fint omnämnande, två gånger dessutom! Det uppskattas verkligen. Det känns väldigt fint att veta att man kan inspirera.

  "Tror inte det går att ta för många heldagar."<---- :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Malin och roligt att du gillar bilderna. =)
   Det kändes naturligt att nämna dig som en inspirationskälla, då du fått in mig på tankarna kring självporträtt.

   Hehe, ja varje heldag har haft något unikt med sig och jag har varje gång återvänt till Kolmårdsskogen med nya kunskaper. Det är jag som ska tack för all inspiration! ;)

   Radera
 2. Ett spännande fotoår du redovisar, med nya och bra bilder! Tack för trevliga ord, och du är så välkommen så tillbaka till Mullsjö. Ser fram emot besök redan närmsta tiden!

  Hoppas på ett minst lika framgångsrikt 2016 för dig - och inte minst för tillökningen i familjen! Hälsa så mycket! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tackar för inbjudan till Mullsjö och visst kommer jag vilja komma tillbaka på nya heldagar. Precis som jag skrev, för var varje heldag någon ny kunskap med sig.
   Jag tackar även dig för all inspiration och kunskap du delat med dig av Terje. Det ska bli riktigt kul att ses snart. Familjen hälsar tillbaka! =)

   Radera
 3. Vilket år Mårten! :D

  En fin sammanfattning du visar här, anar att det låg mycket arbete bakom detta inlägg. Väldigt roligt att se så många nya och bra bilder, och din variation i de bilder du visar.

  Här finns ju så mycket att kommentera, men jag nöjer mig med följande i detta kommentarsfält. Bild 7 med bävrarna, 11 med spillkråkorna och 14 med räven, det måste ju ändå vara ganska unika upplevelser? Tänk om du vetat förste januari 2015 att detta väntade?! Undrar vad som väntar detta fotoår?! :)

  För mig är nog ändå bild 24 med dovhjorten i en egen klass. Det beror på dess uttryck. Blicken! Den utstrålar vidsom och en sorgsenhet som berör.

  Minnet av våra möten med sparvuggla och tolvtaggare bär jag för alltid med mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad glad jag blir att du gillar årskrönikan och bilderna Gustav!
   Visst bjöd 2015 på unika upplevelser, speciellt de du beskriver. Sådana upplevelser kanske man bara får uppleva en gång i livet?! Det är dessutom roligt att dela dem med någon. Tänker då på både sparvugglan och tolvtaggaren. Det kändes också unikt om man tänker tillbaka på det.

   Tack för att du tog dig tid att skriva en så lång och fin kommentar om hur du ser på bilder och våra gemensamma upplevelser! =)

   Radera