2015-03-19

Ljuset och de allt längre dagarna

Vårljuset är fantastiskt!
Nu är den årstiden då ljuset åter kommer till oss och dagarna inte bara känns lite längre, utan att det faktiskt märks att de blivit allt längre. Det är verkligen en så härlig känsla att upptäcka detta. Nästan som att livet återvänt till naturen. Man kan nog säga att det på sätt och viss också är sant, då mycket där ute i markerna runt omkring oss faktiskt vaknar till liv just den här årstiden, både djur och växtlighet. För att illustrera ljusets återkomst har jag valt att visa fram två klassiska landskapsbilder från norra Öland.6 kommentarer:

 1. Klassiskt måhända,men inte mindre vackert för det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett stort tack för den kommentaren Jan-Olov. Öland är verkligen en vacker plats! ;)

   Radera
 2. Förtrollande landskap! Slås av hur två bilder kan vara både lika och olika varandra. Lika sett till utsnitt, ljus och komposition, men olika då den första har runda mjuka stenformer, medan den senare har hårda platta ytor. Gillar båda! :) Den andra platsen, är det en vanlig plats för fotografer att besöka? Tycker jag känner igen de där flata och lite ovanliga hällarna. Eller så är det ett vagt minne från barndomen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Gustav! :)
   Jag håller med dig, det finns lite saker gömda i bilderna, bland annat så kommer ljuset farande ute på havet i den första bilden. Det är Gotlandsfärjan som åkte förbi på kvällen.

   Den andra bilden, den är fotad vid Neptuni åkrar på norra delen av Öland. För mig är det en plats jag förknippar med min barndom och den därför ligger mig mycket varmt om hjärtat. ;)

   Radera
 3. Och nu fick du mig att längta tillbaka till Öland och den norra delen. Andra bilden måste vara från Neptuni åkrar. Misstänker att första bilden kan vara vid Långe Erik, precis vid udden söder om fyren - glömmer aldrig räven som kom luskande där en vårnatt för många år sedan, i ljuset från Långe Erik.

  Härliga bilder Mårten! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett stort tack för din kommentar Terje!
   Vad roligt att jag får dig att längta tillbaka till norra Öland med de här bilderna. Det stämmer så bra det du skriver, att andra bilden är från Neptuni åkrar. En plats som har en mycket speciell plats hos mig. Vad roligt att du även kunde se vart den första bilden var ifrån. Det stämmer precis på pricken! :)
   Inte trodde jag att det smög runt rävar där uppe... det verkar som du hade ett spännande rävmöte där. Förstår att du inte glömmer det. Kanske du ser i den första bilden att ljuset kommer ute över vattnet?
   Det är Gotlandsfärjan från Oskarshamn som åker förbi. ;)
   I min bild får den illustrera ljusets som kommer till oss så här på våren...

   Radera