måndag 29 juni 2020

Stoppa skyddsjakten av vargarna i Östergötland!

Norrköpings Tidningar (NT) publicerade idag en artikel om oss i kommunen som skrivit och överklagat den skyddsjakt av varg som inletts på väldigt tvivelaktiga grunder här i Östergötland - Långbogenreviret.

På väldigt tvivelaktiga grunder inledde Länsstyrelsen i Östergötland den 11 juni i år en skyddsjakt på de vargar som finns här i Östergötland - Långbogenreviret. De hävdade bestämt att detta skulle lösa problemet med de tamboskapsattacker som varit det senaste året i reviret. Detta är något som tre ideella föreningar och åtta privatpersoner (varav jag är en av dem) har överklagat till Förvaltningsrätten.

Som jag ser det så finns det många skäl till att inte bedriva jakt på vargarna här i reviret. För det första har vi en decimerad vargstam här i landet. Just nu har vargarna här i reviret valpar som är i behov av sina föräldrar. Om en förälder blir skjuten kommer dessa valpar därför att gå en svältdöd till mötes. Något som jag tycker ger frågan ännu en etisk parameter. Är det verkligen rätt att göra så?

Det kanske allra värsta av allt är att Länsstyrelsen här i Östergötland även går emot sitt eget beslut om hur en skyddsjakt inleds. När man bortser från sina egna bestämmelser så går det inte att undvika att funderar i banorna om vems ärende man egentligen går i denna fråga!?

Av de sju incidenter som ligger som grund för denna skyddsjakt av varg, kan endast en av dessa bekräftas med DNA, vilket alltså betyder att man endast kan vara säker på att det vid just detta tillfället var en varg och exakt vilken individ som utfört incidenten. Så hur vet Länsstyrelsen då att en skyddsjakt verkligen är lösningen på tamdjursattackerna?

För vad händer om vargvalparna växer upp utan sina föräldrar? Vem kommer då att lära dem att jaga de vilda djuren? Sannolikt kommer de därmed att gå på tamdjuren istället, då de är enklare att döda. Så att skjuta en förälder till valparna, skulle därmed sannolikt förvärra situationen, snarare än att lösa den.

Som ni märker finns det mycket som talar emot denna vansinniga skyddsjakt, något som Ulf Stråhle från NT skriver om i sin artikel i dagens upplaga av NT.


För att läsa denna artikel kan ni surfa in här på NT:s hemsida, man måste dock vara prenumerant för att läsa artikeln.



Inga kommentarer: