2018-10-25

Bildens helhet...

Det är inte allt för sällan man ser en bild på en fågel, en älg, en hjort, ett rådjur eller något annat djur, där djuret är i närbild. Bilden är mer fotad eller beskuren som ett porträtt, eller en "artbild" med utsmetad bokeh. Kvar är endast huvudmotivet. Inte heller sällan är dessa bilder tagna på ett sådant sätt så att detaljerna visas fram på ett tydligt och nästan överskärpt vis. Gärna så att det går att se alla detaljerna i fågelns fjäderdräkt eller älgens hårstrån. De nya kamerorna med alla megapixlar tillåter oss verkligen att visa allt detta, utan några som helst problem. Men gör närheten och alla detaljer egentligen bilden mer intressant att titta på? Är det så enkelt att det bara räcker med att komma nära?

Nu undrar ni säkert om jag är avigt inställd till porträtt överlag, men så är inte fallet. Jag bara slås ibland av hur många bilder som finns därute, som faktiskt bara visar; "en fågel", "en älg" osv. Men är det fel att fota djur på det här sättet? Självklart inte! Problemet tycker jag är att det mer och mer blir någon sorts kutym över detta. Det blir nästan som Robert Capas citat “If your photographs aren't good enough, you're not close enough.”.

Men så finns det några fotografer där ute som faktiskt ser till helheten och vågar ta ett steg tillbaka för att se helheten. Fotografer som förstår att bilder inte bara är "artporträtt". Bilder med helhet och där man inte alls är rädd för att visa upp djuret som en del i sin miljö istället för att komma nära.

Självklart är det såklart en upplevelse och en fördel att kunna få komma nära, men det ena måste inte utesluta det andra. Det är också viktigt att inte glömma bort bilden och dess innehåll. Ibland kan en bild på ett djur i sin miljö faktiskt säga mer än en bild där man kommit nära. Jag vill absolut inte propagera för att den ena sättet skulle vara bättre än det andra. Istället vill jag slå ett slag för bilder där djuret blir en liten del i en större helhet och sin miljö. En bild där djuret utgör en del av byggstenarna i helheten och samverkar med sin omgivning. Våga ta steget tillbaka och se helheten, se mer än bara huvudmotivet...


4 kommentarer:

 1. Så sant, jag har inte tänkt så mycket på detta förut men det är få bilder med helhet som du säger. Tack för en ögonöppnare och jag gillar helt klart "din" typ av bilder med mer miljö även om en närbild kan vara väldigt vacker i sig. Kanske det beror lite på hur man ser på miljön också? Älskar man djuren mer än dess miljö? Mycket att fundera på.
  Fastnade lite extra för de båda älgbilderna, kanske för att jag r så förtjust i skog!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du gillade artikeln Lena. Roligt att kunna inspirera till nya sätt att tänka och kanske till och med ta bilder. Jag vill understryka att det inte är fel, vare sig att ta närbilder eller bilder med landskap med djur i. Jag vill bara understryka att man inte bör glömma bort vare sig det ena, eller det andra. Roligt att du gillade älgbilden! :)
   STORT tack för att du tog dig tid att skriva en kommentar med dina tankar till inlägget. ;)

   Radera
 2. Hej Mårten!
  Instämmer vad du skriver, mycket ofta glöms helheten bort och bilderna blir just som du skriver en art bild. Som mycket riktigt också kan vara en bra bild, men just som dina bilder illustrerar så finns så mycket mer känsla i "helheten" där man får se djuret i sin miljö. Jamen jag bara menar räven som tittar fram ur den dunkla skogen med sina arla eller sena blåtoner, helt underbar. Eller älgen med de gyllene stammarna i bakgrunden alldeles lysande exempel.
  Gillar denna typ av bilder men har själv otroligt svår att backa ut och fastnar gärna i tama snälla artiga bilder. Troligtvis för att man fastnar för motivet och inte ser bilden för alla träden ;) men då är det tur att det finns fotografer som kan det här. Ser, tittar och njuter av dina bilder.
  /Christer K
  Ps. för ge mig själv ett projekt att visa djuren i sin miljö, när jag väl stöter på dem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, tusen tack för många fina ord om bilderna i artikeln Christer. De uppskattas verkligen ska du veta! :)
   Nej, inte alla fotografer ser helheten med landskapet och djuren. Roligt om du vill utmana dig själv med ett sådant projekt. Jag kikar mer än gärna på det om jag får!?
   STORT TACK för kommentar och fina ord! ;)

   Radera