2016-05-17

Kan du prata "lomska"?

I den tysta skogen och det varma morgonljuset som lyser över den lilla sjön ligger en ensam storlom och putsar sig. Jag närmar mig strandkanten försiktigt, försiktigt. Jag sätter mig i skyddet av en gran som står alldeles precis vid strandkanten och börjar härma storlommens säregna läte. Plötsligt höjer den nyfikna storlommen på sitt huvudet och vänder sig åt mitt håll. I nästa stund börjar den simma närmre åt mitt håll och svarar ihärdigt på mina läten. Vi inleder en konversation på nära en halvtimme, på storlommens eget språk "lomska".

Visar här två bilder från detta sällsamma möte vid en liten sjö här i Kolmårdsskogen, där min "lomska" dialekt var tillräckligt bra för att kalla på favoritfågelns uppmärksamhet...

Edit: Jag har beskurit om bild nummer 1 och ljusat upp den en aning. Var inte helt nöjd med resultatet.6 kommentarer:

 1. Jag undrar vad du sa till den egentligen, men det vet nog bara lommen... ;)

  Personligen har jag lite svårt för den första bilden, vet inte helt varför - om det är vinjetteringen, men däremot gillar jag den andra. En lipande lom. Gillar det kvadratiska formatet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, något bra måste jag ha sagt, för den kom nära mig... ;)
   Du har helt rätt gällande den första bilden Malin. Jag har beskurit om den och minskat lite på vinjetteringen. Spännande att du lyckades pricka just den bilden, då det faktiskt var en bild jag inte var helt nöjd med efterbehandlingen. Det är så lätt att bilden blir platt när man inte har någon riktig förgrund.

   Håller helt och hållet med om det kvadratiska formatet på bild 2, det gör sig fint på den bilden. ;)

   Tusen tack för input och din kommentar Malin! =)

   Radera
 2. Stort grattis, det är verkligen inte varje dag man lyckas fånga storlommen precis när den ropar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ibland ska man ha lite tur också! ;)
   Det var ett nära och sällsamt möte med storlommen vill jag lova. STORT tack för din kommentar och gratulation Terje!

   Radera
 3. Vilken sällsam bild, den andra du visar här Mårten :) Lommen som ropar, och ljuset som kastar sitt strålkastarliknande ljus över vyn. Riktigt snyggt!

  SvaraRadera