2014-10-21

Skogsbild till musik

Att få sätta musik till en bild eller ett landskap/skog etc. är något jag tyckt varit spännande ända sedan jag var ett litet barn tror jag. Jag minns så väl när vi åkte på semester och jag satt i baksätet med min bärbara kassettbandspelare och lyssnade på musik, samtidigt som jag tittade ut på landskapet. Det var lite som en sport att hitta en låt som passade till landskapet. Lyckades man med detta, så såg man sedan det fina landskapet framför sig då man någon gång senare sedan hörde musiken igen.

Detta gjorde att jag en dag fick en idé om att göra en bild till musik från en av mina favoritartister, nämligen Jean Michel Jarre. Så jag bestämde mig för att göra ett försök med Equinoxe part 2 och en skogsbild. Vad tycker ni?


Titta gärna på bilden här ovan, samtidigt som ni spelar musiken här nedan.6 kommentarer:

 1. En mycket fängslande musik, som starkt påverkade den känsla jag fick när jag tittade på din bild. Det är inte ofta jag tittar på en bild i fem minuter, men med musikens hjälp så gick minutrarna fort. Tycker att bilden blev riktigt riktigt spännande av ljuset och det där lilla trädet i bildens mitt, ensamt bland de stora träden, men fullt levande med bladverk och allt. Något lätt obehagligt, mystiskt och svårdefinierbart vilar över bilden och musiken som helhet. Fortsätt gärna med kombinationen bild och musik, den blev lyckad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din fina kommentar som jag tycker mycket fint beskriver din upplevelse hur det kan vara att titta på den här bilden, samtidigt som man lyssnar på musiken. Jag tror att musiken väl beskriver den känslan jag hade då jag gjorde bilden. Det kändes kusligt, otäckt och lite obehagligt att stå där ute i skogen...
   Antar att musiken även gör att du ser alla varelser som gömmer sig bakom träden?! :)

   Radera
 2. Riktigt bra detta, Mårten!
  Musiken är klockren till bilden ovan.
  Och jag vet precis vad du menar med kopplingen mellan musik och det man ser.

  Jag har gjort många, många bildspel med mina bilder tillsammans musik - däremot kan jag inte lägga ut dessa då jag inte har rättigheterna till musiken. Har alla bildspel i datorn däremot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för denna finna kommentar Malin, den uppskattar jag verkligen! :)
   Känns roligt att du tycker att bilden och musiken passar bra ihop.

   Ja, det är faktiskt väldigt roligt att sätta musik till bilder. :)
   Det vore faktiskt kul att någon gång få se något/några av dina bildspel.

   Radera
 3. Känner så väl igen detta. Musikens betydelse för bildskapandet. Equinoxe gjorde jag faktiskt ett analogt bildspel till, någon gång i mitten av 80-talet. Just den skivan och även Oxygene, spelades flitigt på den tiden. Så även musik från Pink Floyd, Vangelis och Tangerine Dream. Har även använt Jean Michel Jarre till några digitala bildspel, Jarre blir nog aldrig oaktuell för mig...

  Din bild passar så väl in till Equinoxe. Däremot har jag själv märkt, jag gjorde den testen någon gång då på 80-talet; att ha musik i hörlurarna medan jag fotograferade. Det gick inte för mig; vilket fick mig att upptäcka naturens egna läten som betydelsefulla för mitt fotograferande. Men när jag inte fotograferar, som att jag sitter i bilen, då har jag alltid på musik.

  En fin och viktig text Mårten! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du känner igen detta skapandet med musik och bild Terje!
   Jag kunde nästan förstå att du hade använt Equinoxe för dina bilder. Tror att denna musiken skulle kunna passa till många av dina bilder. :)
   Både du och Malin är min inspiration till denna tanke/bildidé. Tusen tack för inspirationen!

   Jag har också provat att ha musik i öronen när jag fotar. Kanske beror det lite på vad man fotar, men i vissa fall tycker jag att det går bra. I andra fall är det precis som du beskriver, att man förlorar kontakten med naturen och allt runt om.
   En annan variant är ju precis som du skriver att inspireras av musiken först och sedan gå ut och göra bilderna.

   Kul att du gillade både texten och bilden tillsammans med musiken Terje! Denna kommentar uppskattar jag verkligen. Den kommer ge mig inspiration i det fortsatta arbetet. Tack! :)

   Radera