2014-10-26

Hösten - sagoskogens årstid

Vi har alla olika uppfattningar om hösten. En del hatar den här årstiden, för att det är en kvittens på att den varma, sköna och underbara sommaren nu har tagit slut. Andra personer gillar inte hösten för att mörkret nu åter kommer till oss och det gör att vi bara får se ljuset korta stunder på dagen. Själv tycker jag nog att hösten på många sätt är den dyster årstid, där vi tar farväl av det vackra som varit. Mer och mer har jag dock lärt mig att älska den här tiden på året.

Skogen har nu sedan en tid tystnat. Det finns ingen koltrast som sitter och drillar högt upp i något träd. Skogens stillhet, dunkelt och fuktigt gör att det är faktiskt är rogivande att vara här, men det ger också en påminnelse om den förvandling stundar. En dag har nämligen vårt landskap förvandlats till ett vitt ökenlandskap. Det jag lärt mig tycka om med hösten är den rådande dunkelheten, mörkret och fuktigheten som råder i skogen. Den här stämningen i skogen tycker jag verkligen förhöjer skogskänslan. Det är nu mer spännande än under de andra årstiderna att vara i skogen. Nu framträder nya detaljer i det dova ljuset. Som exempel lyser frodas mossan och lyser upp skogen på ett helt annat sätt. Detta tycker jag gör att sagoskogen träder fram. Tankarna far då snabbt iväg till när man var liten och bläddrade i sagoböckerna. 

Höstskogen är verkligen värd att få uppleva. Därför blir mitt råd att du packar din ryggsäck och ge dig ut i skogen för att uppleva sagoskogen. Skogen är nog aldrig vackrare än nu?!


6 kommentarer:

 1. Fantastiska bilder Mårten, särskilt bild ett och tre! Med risk för att bli idiotförklarad så kan jag berätta att jag ser en människa i profil i det märkliga och vackra gröna ljuset. Tycker bilden blev än mer spännande till följd av rörelsen i stammen till höger och lövträdet en bit in i skogen. I den tredje bilden ser jag ett gubbansikte i vältan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte behöver man känna att man ska bli idiotförklarad för sitt sätt att se på bilder. Jag ser också figurer i bilderna. Kanske kan man vända på det och säga att det mer är synd om dem som inte kan göra det?! Men de är ändå inte idioter.
   Kul att du tyckte om bilderna så mycket Gustav och även tog dig tid att skriva en fin kommentar, tack!

   Radera
 2. Sköna bilder med massor av skogsmystik och känsla. Får en känsla av en närvaro av något slags skogsväsen i många av bilderna. Kanske inte helt uppenbara men bara förnimmelsen av närvaron ger bilderna spänning. Fint jobbat med ditt skapande, blir inspirerad trots den tråkiga höstens intåg.
  Christer K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din fina kommentar Christer och vad roligt att du gillar bilderna!
   Det känns mycket roligt tycker jag om jag lyckats att inspirerade dig till att ta nya bilder. Visst finns det skogsväsen i skogen och i dessa bilderna. :)

   Radera
 3. Här har du verkligen fångat sagoskogen på ett mycket intressant visuellt sätt. Gillar den dova, mustiga intrycket i bilderna. Många bilder har en fin symbios mellan abstrakt och "vanlig bild" vilket är spännande då de då når en konstnärlig nivå till. Något som ger just sagointrycket. Härlig effekt också på nästsista bilden med björkstammen och det "omöjliga" skärpedjupet gillar hur det ger en tunnel effekt som för ögat genom bilden och de väsen som gömmer sig i stammarna. Bra jobbat! :)
  /Christer K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din fina kommentar glädjer mig verkligen Christer! :)
   Roligt att du givit bilderna tid och där med hittat det jag ville förmedla med dem. Visst finns det väsen som gömmer sig bakom grenarna i de här bilderna, det är det ingen tvekan om. Tack för att du tog dig tid att skriva en så utförlig och målande kommentar om dina tankar kring dessa bilder.

   Radera