2014-10-14

Att få se skogen med ett barns ögon

Det är ofta man här i Kolmården kan njuta av tystheten och lugnet när man befinner sig i skogen. På vissa ställen är tystheten så påtaglig att det faktiskt gör ont i öronen. I helgen som var tog jag med min snart 15 månader gamla son ut i skogen. Han njuter verkligen av att vara här ute. Han ser helt klart saker som jag inte kan se. Jag försöker därför lära mig av honom och försöka se det han ser. Det är dock inte alltid så lätt att förstå vad han ser. I helgen då vi satt i en skogsbacke pekade han på en rotvälta längre bort och förde sedan en lång konversation med den. Vad de egentligen pratade om eller diskuterade får jag aldrig veta. Inte heller får jag veta vad han ibland pekar på där djupt in i skogen och sedan tittar på mig, precis som ser du inte pappa vad som gömmer sig där borta...


4 kommentarer:

 1. Vilka bilder, Mårten!!
  Och jag tänker på det vi pratade om när vi stod nere vid fiskdammarna, att du har mycket att lära av din son. Jag blir alldeles rörd av att läsa ditt inlägg...

  Jag skrev en artikel om detta för fem år sen (på svenska från början) och jag har den i min blogg på engelska - du kan läsa när du får tid och om du vill förstås:

  http://malinhphotography.wordpress.com/2014/04/21/my-thoughts-on-kids-way-of-seeing-things/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jätte-mycket Malin för din fina kommentar! :)
   Det är verkligen fantastiskt att få låna barnens ögon och se saker. De ser verkligen mer än vad vi vuxna gör. Jag vet att jag en gång också kunde se saker på det här sättet, men varför har jag förlorat den förmågan?! Naturligtvis för att jag precis som alla andra har blivit vuxen. Men måste det betyda att man förlorar den förmågan för det? Kan man få den åter?
   Detta har jag grubblat över mycket sista tiden. Jag kommer också ihåg samtalet vid hade vid fiskdammarna. Det var ett intressant samtal som jag tror satte igång mycket funderingar hos mig. Visst har jag mycket att lära av min son. Det är tydligt!

   Din artikel ska jag absolut läsa Malin. Tack för tipset, detta är verkligen ett intressant ämne, inte sant?! :)

   Radera
 2. Den här typen av bilder upplever jag kräver en del av betraktaren. Deras styrka är inte det omedelbara, utan det outtalade och spännande, som det finns så mycket av i våra skogar. Jag tycker mycket om både din text och bilderna därtill!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du har så rätt Gustav, dessa bilder visar inte bara ett motiv utan försöker ge dina tankar en inkörsport till använda din fantasi. Kul att du gillar både texten och bilderna. Det uppskattar jag! :)
   Ett stort tack också för din kommentar Gustav!

   Radera