2014-09-01

Om John Bauer hade varit naturfotograf

Under den sista tiden har jag inte kunnat låta bli att leka med tanken kring om John Bauer hade varit en naturfotograf. Även om jag uppskattar detaljrikedomen i Bruno Liljefors fina och skildrande bilder på naturen, så är det något speciellt med John Bauers bilder. Jag tycker att jag på något märkligt vis upplever skogen då jag tittar Johns bilder. Det är heller inte svårt att känna mystiken och det gåtfulla med skogen i John Bauers bilder. Vad beror det på? Kanske är det för att hans träd ofta är så höga, att skogen upplevs som stora väldiga salar fyllda med olika väsen?! Och för att de ofta är så kusligt mörka och mystiska?! Men hur tror ni egentligen att John Bauer hade skapat sina bilder om han nu hade varit en naturfotograf istället för målare/illustratör? Vilka djur tror ni att John hade fastnat för och låtit vara huvudpersoner i hans bilder? Vad hade John egentligen hittat för figurer och väsen ute i skogarna? Vilka tekniker hade han använt sig av, då han fotat för att låta bilderna bli just hans karaktäristiska bilder? Jag kan faktiskt tycka att dessa frågor är mycket intressanta att grubbla över. Förhoppningsvis så kanske det även utvecklar mig som fotograf, att få grubbla över detta?

En vän sa till mig en gång (med ironi i rösten) då jag pratade om John Bauer: Du Mårten, du kan i alla fall glädja dig åt tanken att dina digitalbilder alltid kommer att vara bättre än John Bauers digitalbilder!2 kommentarer:

 1. Ja, det här med de höga träden som skapar salar, och de mystiskt mörka och gåtfulla partierna mellan träden och i skogens vatten är för mig Bauers signum. Tänker direkt på honom när jag ser dina första bilder, där träden tycks onormalt höga och lätt dimmiga som i en dröm. Här tror jag du är nära de digitalbilder han hade gjort, om han kunnat ;D Bild tre är en favorit som jag kan titta länge på. Mycket lyckad i kombination av skärpa och oskärpa och de fina röda bladen mot allt det gröna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, mycket fina ord i den här kommentaren Gustav!
   Tack ska du ha för det och för att du skrev en kommentar i det här inlägget. John Bauer är verkligen en förebild när det gäller skogsbilder. Jag gillar hans sätt att skapa mystik och spänning i sina skogsbilder. Kul att du också hittade en favorit! :)

   Radera