2014-08-18

Att få möta döden med värdighet

Den 16 augusti började bockjakten i stora delar av landet. Många rådjursbockar fick denna morgon sätta livet till. Kanske låter det grymt, men att hålla efter våra viltstammar är viktigt. Ett arbete som jag verkligen beundrar jägarna för, eftersom jag själv aldrig skulle kunna skjuta ett rådjur. Hemma där jag bor har rådjuren vandrat runt på fälten under hela våren och sommaren, något som ni som följt min blogg en tid vet, eftersom jag visat många rådjursbilder den här sommaren. Att ha dessa djur så pass nära, ger stora möjligheter till att skapa många fina bilder. 

Häromdagen fick jag veta av en vän att det låg ett ihjälskjutet rådjur på ett av fälten här hemma. Faktiskt på ett av de fälten där rådjuren varit som mest aktiva nu i sommar. Även kiden gömde sig här, då de var nyfödda. Naturligtvis var jag tvungen att kolla upp detta så fort som möjligt. Mycket riktigt, vid kanten av det här fältet låg den stackars bocken, alldeles stel och död. Gissningsvis är det en adrenalinstinn jägare som chansat, då han tryckte på avtryckaren på geväret för att skjuta denna bock. Skotthålet sitter nämligen långt ned i buken. Rådjuret har säkert vandrat en bit, då jag aldrig har sett denna bock här tidigare. Kanske kunde det ha varit på sin plats att ta fram hundar och göra en eftersökning av rådjuret om man skadeskjuter det på det här viset? Jag kan inte låta bli att ställa mig frågan om detta verkligen är viltvård och framför allt värdigt?
6 kommentarer:

 1. Inga trevliga bilder och bedrövligt om det gått till på detta vis,är dock inte första gången nåt sånt här händer! Har själv svårt för jakt och jägare men är ju fullt medveten om nödvändigheten,speciellt som vi har svårt att förlika oss med viltets naturliga fiender...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det trist om det har gått till på det här viset. Det känns som ett ordentligt eftersök hade varit på sin plats så att man hade kunnat tagit reda på rådbocken och det hade fått ett värdigt slut på livet. Tack för din kommentar Jan-Olov! :)

   Radera
 2. Vad vackra de är, rådjuren. Så synd att man inte gjort ett eftersök, åtminstone inte ett tillräckligt ambitiöst sådant. Det är beklagligt att sånt här händer och det kastar såklart lätt en skugga över hela jägarkåren, även på dem som gör allt enligt boken och tar ansvar för sina handlingar. Det allra värsta är såklart att detta djur kan ha fått ett långt och smärtsamt avslut på jordelivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Gustav!
   Visst är det trist om det är så att bocken har fått en lång och smärtsam död. Precis som du säger så är det synd att eftersöket inte var mer ambitiöst om det nu gjordes något. Jag har även tittat på mina bilder från nu i somras och har inte sett den här rådjursbocken här någon gång tidigare. Kanske har det vandrat långt innan det inte orkade mer och la sig här på fältet?!

   Radera
 3. Oj, inget vidare trevligt! Märkligt att de inte var noggrannare. Fina bilder blev det hur som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, detta var ingen rolig historia. :(
   Kul att du tyckte bilderna var fina Hannes och tack för att du tog dig tid att skriva en kommentar.

   Radera