2014-06-24

Rådjur under sena sommarkvällar

Dagens inlägg blir nummer 200. Detta vill jag fira genom att idag visa upp några bilder jag gjort på rådjur, under några sena sommarkvällar här i juni. Jag gillar verkligen att vara ute och se dem på kvällarna när det börjar bli mörkt och de vandrar omkring i det höga gräset på ängarna och äter. Nu är de inte alls så skygga längre, utan känner igen bilen och låter mig komma riktigt nära ibland, utan att de bryr sig.10 kommentarer:

 1. Fina bilder! Jag tycker att nummer två och tre är speciellt intressanta. Det är ingenting som skymmer rådjurens ansikten - vilket gör att jag uppfattar dem som mer intima - kanske lite mer som porträtt. Bild nummer tre upplever jag är samtidigt som sorgsen med det mörka partiet ovanför och blicken rakt in i kameran.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Hannes och vad kul att du gillar bild två och tre. :)
   Visst kanske man skulle kunna uppleva det höga gräset som störande om det skymmer ansiktet på rådjuret. Men jag tycker snarare att det tillför en känsla av att det inte vill visa sig helt, vilket i bland är fallet när man ser dem. Det ger en extra dimension till bilden där de har fullständig koll på mig och vart jag är, men jag inte på dem.

   Radera
  2. Allihopa var fina, men jag upplevde att de tvåan och trean var lite annorlunda och porträttlika. Det är fint med gräset och känslan av de skygga djuren, inte alls störande, men det ger som sagt en annan känsla till bilden. :-)

   Radera
  3. Okej, då är jag med på vad du menar och du har nog en poäng där! :)

   Radera
 2. Gustav Rappestadonsdag, 25 juni, 2014

  Mycket tjusiga allesammans! Det bidrar positivt till bilderna att det är ögonkontakt med rådjuren, tycker jag. Gillar det lite mer intensiva vita i 1 och 4, fint ljus. Sen tycker jag att 1 var intressant också på grund av grenen du dubbelexponerat (?) in, det blev ett extra djup i bilden på grund av det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den fina kommentaren Gustav! :)
   Visst är de vita hundkexen vackra mot det mörka rådjuret. Det var faktiskt tanken när jag gjorde bilderna att få den kontrasten. Bild 1 är dubbelexponerad och grenen kom med i den andra exponeringen om jag inte minns fel.

   Radera
 3. Vilka härliga rådjursbilder du visar Mårten! Känslan, den försiktigt poetiska - precis som rådjurets personlighet. Riktigt bra! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din jätte-fina kommentar Terje! :)
   Visst är detta fantastiska djur, jag kan på något sätt aldrig sluta att fota dem, för jag är lika fascinerad av dem vid varje möte, även om det nu blivit många, många möten. Den lite försiktiga känslan var precis det jag ville få fram och därför är rådjuren ibland lite undanskymda.

   Radera
 4. Väldigt fina bilder! Jag har också försökt att fota rådjur på kvällen när det är lite mörkt men lyckas inte. Brukar använda mitt 300mm objektiv. Vad ska jag ha för inställningar på kameran för att få bilden skarp och ljus och inte så blurrig?

  Mhv: Linus Andersson 13år :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linus, tack för din kommentar och vad roligt att höra att du tycker om mina rådjursbilder från de sena sommarkvällarna! :)
   Ett hjälpmedel är att använda ett stativ. Det gör att bilderna inte blir så oskarpa. Sedan handlar det många gånger om att lyckas med att komma nära rådjuren också. Ett sätt är att sitta i en bil, eller i ett gömsle. Sitter du i bilen kan du veva ned fönstret och stödja objektivet mot fönsteröppningens nederkant. Men tänk på att rådjuren har väldigt bra hörsel och luktsinne. 300mm är ett bra val och gör att du kommer nära rådjuren.

   Inställningar på kameran tycker jag att du ska testa dig fram lite och se vad du tycker blir bäst. Men det är många gånger oundvikligt att använda ett ganska högt ISO om det är mörkt. Använder du en lång slutartid så kan du fånga rådjurens rörelse, vilket också kan bli väldigt effektfullt.

   Har du fler frågor får du höra av dig igen! :)
   Lycka till med ditt fotande av rådjur framöver och hoppas jag har kunnat hjälpa dig lite på vägen.

   Radera