2014-06-27

Ansvarsfullt skogsbruk?

För några veckor sedan gav jag mig iväg för att besöka ett ganska så avlägset naturreservat här i Kolmårdsskogarna. Väl framme möttes jag av ett stort kalhygge, alldeles intill naturreservatet jag tänkt att besöka. Skogen precis intill naturreservatet hade alltså avverkats, vilket i sig inte är speciellt konstigt, då många skogsägare förr eller senare gör så. Det märkliga var hur man hade genomfört skogsavverkningen på den här platsen. Man hade bitvis inte alls tagit någon som helst hänsyn till att det låg ett naturreservat med månghundraåriga granar och tallar precis intill den skog man avverkat. Träden hade fällts och kapats både precis innanför reservatsgränsen och flera träd hade dessutom trillat långt in i naturreservatet. När jag såg detta blev jag både arg och ledsen. Kan detta verkligen kallas för ett ansvarsfullt skogsbruk?4 kommentarer:

 1. Lika bedrövligt varje gång man ser våran natur misshandlas,men så fort mammon är inblandad tas inga större hänsyn inom några områden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Jan-Olov!
   Det var minsann ingen vacker syn jag möttes av. Bedrövligt hur man kan falla för mammon, att man är villig att gå så här långt som att skada ett naturreservat.

   Radera
 2. Usch. Miljöminister Erlandsson har sagt att han tycker att kalhyggen är vackra. Vet inte om han syftade på sitt eget kalhygge på hjässan, men inte blir man imponerad av kalhyggena när man möter dem därute. Det hindrade förstås inte dig från att ta några fina bilder. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad man tycker om kalhyggen är en helt annan fråga.
   Det jag tyckte var förfärligt och som jag ville ha fram i det här blogginlägget var hur avverkningen hade gjorts. Att fälla träd långt in i ett naturreservat och dessutom avverka träd innanför naturreservatets gräns tycker jag är förfärligt.
   Tack för din kommentar och kul att du gillade bilderna Hannes!

   Radera