tisdag 29 april 2014

Den underbara vårskogen

Som jag tidigare har skrivit så är skogarna inte längre tysta, utan sprudlar av ljud, liv och rörelse. En mäktig känsla i skogen så här års tycker jag är att få sätta sig ned, sluta ögonen och bara lyssna. En fågelsång som tydligt kommer att höras då du gör detta, är bofinkens. Här är en bild på en sjungande bofink, sittandes i en "gammelgran" djupt inne i Kolmårdsskogen.



4 kommentarer:

Gustav Rappestad sa...

Hej Mårten! Jättefina bilder. Det vore roligt att veta vad du har för objektiv för att ta dessa bilder. Hälsningar Gustav

Mårten Lundgren sa...

Hej Gustav!
Kul att du kikade in här och skrev en kommentar. Det är jätte-roligt att du tycker om bilderna! :) Valet av objektiv och brännvidd är nog högst personligt, när man ska fota natur. Men när man ska fota fåglar eller andra vilda djur är det enklare att använda ett teleobjektiv än ett vidvinkligt objektiv eftersom att du då inte behöver gå så nära, men det kände du säkert redan till?!
Jag använder nästan alltid 400mm när jag gör mina fågelbilder. Kamerahuset är ett hus med fullformatssensor. I den här bilden har jag dock beskurit bilden direkt i kameran till APS-C format, för att få till det utsnittet jag ville ha.

Gustav Rappestad sa...

Ja precis, det var brännvidden och modellen jag ville veta. Jag köpte en D7000 med ett Nikkor 18-200 mm för något år sedan, som jag tycker om att använda, särskilt på resa. Det räcker dock inte till för den typ av närkontakt med småfåglar som du visar upp här, tycker jag. Sen är ju inte allt teknik heller, utan man utvecklas väl efter hand i hantverket också. Ha det bra!

Mårten Lundgren sa...

Hej Gustav,
D7000 är en jätte-fin kamera. Ännu roligare tycker jag det är att du har hittat en kameramodell som du trivs att arbeta med. Som du skriver så är det nog så att hantverket många gånger spelar större roll än vilken utrustning man använder. Även om det gäller att man känner sin utrustning utan och innan, så är det ju så att en bild aldrig blir bättre än den fotograf som gör den. :)