onsdag 23 oktober 2013

Årets kronhjortsbrunst

Årets kronhjortsbrunst är sedan en dryg månad förbi. I år blev det några fina möten i skogen med den brölande kronhjorten. Att få betrakta detta skådespel i skogen måste vara en av vår naturs största upplevelser. Kylan, ljuden och så hur silhuetter skymtas i dimman. En annan upplevelse är när kronhjorten väljer komma ut ur skogen, för att ställa sig och bröla. Har man riktigt tur kan man få se eller höra ljudet av två kronhjortar som gör upp med hornen. Detta ljudet glömmer man sent: ett öronbedövande smäll som sprider sig över nejden.

Här är några bilder från årets brunst på dessa majestätiska djur.




4 kommentarer:

Terje sa...

Härliga miljöbilder i både färg och svartvitt. Du har även maximerat känslan för dynamik och dimensioner med dina fingertoppskompositioner. Denna gång fastnar jag särskilt för färgbilden, då kronhjorten här har ett särskilt uttryck i sin kroppshållning som förstärker känslan för humör och temperament. Riktigt fina bilder Mårten! :)

Gustav Rappestad sa...

Vilken fantastiskt mäktig hjort! Tycker om alla tre bilderna. Det blev fint med träden i svartvitt, där de antog lite olika delar av gråskalan. I den sista bilden visar du tydligt hela träden och med lite större skärpedjur, vilket jag tycker bidrar till känslan att hjorten vill bröla så att det hörs vida kring. Verkligen bra bilder!

Mårten Lundgren sa...

Tack för din kommentar Gustav!
Vad roligt att du gillade bilderna och även de i svartvitt med träden. Den sista bilden ville jag precis som du skriver visa hur hjorten brölar i skogen så det hörs vida kring.

Mårten Lundgren sa...

Tack för att du tog dig tid och skrev en kommentar Terje!
Jag har missat att skriva ett tack för denna kommentar. Det känns mycket roligt att du gillar bilderna Terje och jag håller med dig om att kronhjorten har ett särskilt uttryck i sin kroppshållning. Att vara i skogen samtidigt som dessa stora djur brölar och gör upp är verkligen en mäktig känsla. :)